Translate

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών ως «ήπια ισχύς» προόδου απέναντι στα αδιέξοδα των ελίτ !





* 23 και 24 Απριλίου στην Αθήνα συνέρχονται εκπρόσωποι δέκα σύγχρονων μεν χωρών που εκπροσωπούν όμως δέκα μεγάλους πολιτισμούς που γνώρισε η ανθρωπότητα: τον Ελληνικό, τον Αιγυπτιακό, τον Ρωμαϊκό, τον Περσικό, τον Σινικό, των Μάγιας, των Ινκας, των Αζτέκων, της Μεσοποταμίας και της κοιλάδας του Ινδού Ποταμού.


 ο Διονύσης Παντής, Νομικός κι σχετικός με την Διεθνή πολιτική και οικονομική σκακιέρα αναλύει σε άρθρο του, τον σημαντικό ρόλο του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών,
πρωτίστως για την Ελλάδα, αλλά και των υπολοίπων χωρών που συμμετάσχουν για την έξοδο από την οικονομική κρίση, αλλά και ο ρόλος του γενικότερα από την Διεθνή Οικονομική Κρίση.   

Το διεθνές σύστημα, όπως αυτό διαμορφώθηκε από το 1945 και εντεύθεν, στηρίζεται σε διεθνείς οργανισμούς που δίνουν προτεραιότητα στην οικονομία και την (στρατιωτική) ασφάλεια.

Το ΔΝΤ και το ΝΑΤΟ αποτελούν τους δύο ακρογωνιαίους (θεμελιώδεις)λίθους πάνω στους οποίους χτίστηκε το (τότε) νέο (μεταπολεμικόΠαγκόσμιο Σύστημα.

Σήμερα, το Παγκόσμιο Σύστημα βρίσκεται σε κρίση που τείνει να εξελιχθεί σε αδιέξοδο.

Η ένταση του Παγκόσμιου Ανταγωνισμού επιτείνεται, με την πρωτόγνωρη αμφισβήτηση της Δυτικής Πρωτοκαθεδρίας στην (πραγματική) οικονομία και το εμπόριο (ιδίως Κίνα), αλλά και την μορφοποίηση του Νέου Εθνοκεντρικού Ρωσικού Μοντέλου που διεκδικεί ρόλο και λόγο στο Παγκόσμιο Σύστημα.

Λόγο και ρόλο που μοιάζει να μην γίνεται αποδεκτός από το πρωτεύον (Η.Π.Α.) και τα δευτερεύοντα (περιφερειακά) Δυτικά Συστήματα.

Τα παραπάνω προκαλούν και συνθέτουν μία πρωτοφανή και επικίνδυνη κρίση με παγκόσμιες διαστάσεις.

Η πρόταση της δημιουργίας του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, παρότι νεωτεριστική σε σχέση με το μεταπολεμικά δομημένο Διεθνές Σύστημα, ενσωματώνει το σύνολο σχεδόν της πολιτιστικής «τεχνογνωσίας» που αναπτύχθηκε στο βάθος των αιώνων της ανθρώπινης ιστορίας.

Η ιδέα του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, για την σύσταση του GC10, περιλαμβάνει τα κράτη με τους δέκα αρχαιότερους πολιτισμούς στον κόσμο: Κίνα, Ινδία, Ιράκ, Αίγυπτος, Ελλάδα, Ιταλία, Μεξικό, Βολιβία, Ιράν.

* 23 και 24 Απριλίου στην Αθήνα συνέρχονται εκπρόσωποι δέκα σύγχρονων μεν χωρών που εκπροσωπούν όμως δέκα μεγάλους πολιτισμούς που γνώρισε η ανθρωπότητα: τον Ελληνικό, τον Αιγυπτιακό, τον Ρωμαϊκό, τον Περσικό, τον Σινικό, των Μάγιας, των Ινκας, των Αζτέκων, της Μεσοποταμίας και της κοιλάδας του Ινδού Ποταμού.

Η πρωτοβουλία αυτή, εντάσσεται στους γενικότερους στόχους δημιουργίας μίας «θετικής ατζέντας» συνεργασίας στις διεθνείς σχέσεις – ιδίως με την αξιοποίηση της δυνατότητας της Ελλάδας για προβολή «ήπιας ισχύος» μέσω της μεγάλης πολιτιστικής της κληρονομιάς – αλλά και της επεξεργασίας και ανάδειξης του πολυδιάστατου ρόλου της Χώρας.

Σημειωτέον είναι ότι, οι χώρες που μετέχουν, εκτός της πολιτιστικής κληρονομίας που εισφέρουν, αριθμούν και το 40% περίπου του πληθυσμού του πλανήτη.

Το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών προσθέτει στο Διεθνές Σύστημα έναν θεσμό «ήπιας ισχύος», με βάση τον πολιτισμό που παρήγαγε ο άνθρωπος και μάλιστα τις υψηλότερες αυτού εκφράσεις.

Γι΄ αυτό και το λογότυπο του Φόρουμ είναι ένας αστερισμός με μία γραμμή που ενώνει τα αστέρια των δέκα πολιτισμών με φόντο την υδρόγειο.

Η Ελληνική Πολυδιάστατη Εξωτερική Πολιτική που προωθείται τα δύο τελευταία χρόνια από τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά βρίσκει την κορύφωση της μεν στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αλλά, αποτελεί συνάμα, συνέχεια σειράς προηγούμενων πρωτοβουλιών: αναφέρονται ενδεικτικά η Διάσκεψη για τον Θρησκευτικό Πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή στην Αθήνα, η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και την Σταθερότητα, η τετραμερής για την Διασυνοριακή Συνεργασία στη Θεσσαλονίκη, η σύνοδος των Χωρών του (Ευρωπαϊκού) Νότου, οι τριμερείς στην Ανατολική Μεσόγειο κ.α.

Το σημερινό αδιέξοδο, η πρωτόγνωρη ένταση των ανταγωνισμών και αναθεωρητισμών, αλλά και η συγκέντρωση και διαχείριση τρομακτικών δυνατοτήτων των βασικών ανταγωνιστών, προβάλλει την ανάγκη της αξιοποίησης του συνόλου της πολιτισμικής παραγωγής της ανθρωπότητας από την οποία ίσως μπορέσουμε να επιλέξουμε αμοιβαία αποδεκτές λύσεις.

Το διεθνές σύστημα σήμερα χρειάζεται «κάτι άλλο» από μόνη την οικονομική διάσταση (οικονομιστική) και στρατιωτική ασφάλεια, για να βγει από την κρίση.

Το GC10 έρχεται να προσφέρει μία μεγάλη υπηρεσία και να αποκαταστήσει την διασαλεμένη ισορροπία από την ελλειμματική θεσμική μονομέρεια του Διεθνούς Μεταπολεμικού Συστήματος.

Η μονομέρεια του οικονομισμού και της ασφάλειας που στηρίζεται στην ολοκληρωτική στρατιωτική επιβολή τείνει να καταστρέψει την Οικουμένη και την παρουσία του ανθρώπου στον πλανήτη.

Για να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση πρέπει να σκάψουμε βαθιά σε οτιδήποτε μπορεί να μας φανεί χρήσιμο.

Να δημιουργήσουμε μία θετική ατζέντα που θα ορίσει με διαφορετικούς όρους το παρόν πρόβλημα.

Όρους που θα εκφράζουν μία αμοιβαία αποδεκτή πολιτική υπέρβαση η οποία θα είναι ταυτόχρονα και μία αμοιβαία αποδεκτή πολιτιστική πρόταση.

Ευχή όλων είναι να αξιοποιηθούν από τους συμμετέχοντες οι τεράστιες δυνατότητες του Φόρουμ επ΄ ωφελεία της ανθρωπότηταςμε την προβολή των επιτευγμάτων του ανθρώπινου πολιτισμού σε αντιδιαστολή με την σημερινή κατάσταση όπου προτάσσονται και μονοπωλούν οι έννοιες της χρηματοπιστωτικής «επέκτασης» και της στρατιωτικής τεχνολογίας η οποία μπορεί να καταστρέψει πολλές φορές τον πλανήτη.


Το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών ή όπως ήδη έχει καθιερωθεί το GC10 συστήνεται εδώ στην Αθήνα για να μείνει !